Terug naar overzicht

Neurologie en psychosomatiek

Titel Datum en tijd
Neurologie en psychosomatiek 13 augustus - 15 augustus

Onze gastdocent is gespecialiseerd in de combinatie zenuwstelsel, neurologie en gezonde communicatie. Je verwerft basiskennis over psychosomatische ziektebeelden: ziektes waarvoor geen lichamelijke oorzaak gevonden wordt. Naast theoretische kennis is er aandacht voor behandelmogelijkheden met klank bij neurologische ziektes.

Het zenuwstelsel kan de controle kwijtraken, bijvoorbeeld door overprikkeling, oververmoeidheid of burn-out. Er kan functieverlies ontstaan door ernstige neurologische ziektebeelden. Als professionele klankmasseur kun je klankbegeleiding aanbieden, bijvoorbeeld door het zenuwstelsel met klank te stabiliseren of juist te regenereren.

De effectieve communicatie tussen de hersenen en alle zenuwen van de zintuigen en het bewegingsapparaat leidt tot een gezonde coördinatie voor lichaam, ziel en geest. Met klank kun je dat positief beïnvloeden. In deze basiscursus ‘Neurologie en psychosomatiek’ leer je hoe.

Inhoud van de cursus:

  •  Kennis van het functioneren van hersenen en zenuwstelsel, stress- en pijn gerelateerde ziektes, psychosomatiek en neurologische klachten (beroerte, multiple sclerose, Parkinson e.d.).
  • Van pathologie (het ontstaan van ziekte) naar salutogenese: het ontstaan van gezondheid
  • Aanpassen van de basisklankmassage aan de behoefte van de cliënt die bedlegerig is en mogelijk alleen op de rug kan liggen. Bevorderen van de hersenwerking, lichaams-waarneming (lichaamsschema) en oriëntatie.
  • Doelgerichte klanktechnieken waarmee je jouw aanbod als professioneel klankmasseur uit kunt breiden.
  • De zintuiglijke integratie stimuleren met sensibele klanktechnieken, zowel op als rondom het lichaam.
  • Het versterken van de gezondheid, zowel fysiek als psychisch om de kwaliteit van leven te bevorderen, onder meer door oefeningen die de cliënt zelf toe kan passen.
  • De inzet van speciale klankmaterialen.

inschrijfformulier cursussen

Angelika Riekmann, ergotherapeut en klanktherapeut, werkt al veertig jaar met patiënten met neurologische aandoeningen. Ze is in diverse landen actief als docent bij therapeutische instellingen. Ze spreekt Duits en Engels. Tijdens de cursus wordt er getolkt. De syllabus is naar keuze in het Duits of het Engels.

 Angelika.jpg (13 KB)