Terug naar overzicht

Ontwikkelingspsychologie en Klank

Titel Datum en tijd
Ontwikkelingspsychologie en Klank 23 oktober 10:00 - 24 oktober 17:30

In deze cursus richten we ons op de ontwikkeling van kinderen vanaf de zwangerschap tot en met 14 jaar.

Ontwikkelingspsychologen beschrijven de ontwikkeling vanuit drie invalshoeken: lichamelijk, verstandelijk en sociaal-emotioneel. Wanneer alles goed gaat ontwikkelt een kind zich op elk van deze drie gebieden tot een volwassene die in onze samenleving kan functioneren. Dat is behoorlijk complex. Daarom is het fijn dat we kinderen met klank speels kunnen ondersteunen bij hun ontwikkeling. 

De normale ontwikkeling van baby, peuter, kleuter, schoolkind en puber komt in deze workshop aan bod. Er zijn veel verschillen tussen de jongste en de oudste kinderen op de basisschool. Daarom besteden apart aandacht aan middenbouw (6-9 jaar) en de bovenbouw (9 – 12 jaar). Bijzonder is dat je ook spelvormen leert voor jongeren in de leeftijdsgroep tussen schoolkind en adolescent.

Bij elke ontwikkelingsfase leer je spelen die passen bij die leeftijdsgroep. Een baby heeft immers heel andere behoeften dan een kleuter. In de workshop leer je klankspelen die je kunt gebruiken om de ontwikkeling gericht te stimuleren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een klankreis, actieve spelen en ook spelvormen die de onderlinge band versterken en het risico op pesten verkleinen. Door de klankspelen zorgvuldig te kiezen, kun je aan kinderen van elke leeftijd bieden wat ze nodig hebben.

De cursus en de syllabus zijn samengesteld door een ervaren klankpedagoog. Tijdens dit weekend maak je kennis met een rijke variatie aan spelvormen die je meteen toe kunt passen, thuis of op de werkplek. De theoretische onderbouwing maakt dat je gericht kunt kiezen.

Wellicht ten overvloede: de inhoud van deze cursus is compleet anders dan die van de workshop 'Spelen met klankschalen'.

Er is geen instroomeis.

inschrijfformulier cursussen