Terug naar overzicht

Workshop Spelen met klankschalen

Titel Datum en tijd
Workshop Spelen met klankschalen 10 juni 10:00 - 16:30

Waarom klankschalen?

Klankschalen prikkelen alle zintuigen. Ze hebben een gouden glans en een rijke klank. Ze kunnen je kriebelen met hun trillingen en wie weet kun je klankschalen ook wel ruiken en proeven. De klanken houden de aandacht vast en bieden een aangename rust. Zo wekken klankschalen verwondering en dat is dé manier om kinderen te boeien. Kinderen leren via hun zintuigen en hun spelen is leren.

 

Kinderen van nu

Veel kinderen staan onder druk omdat ze aan hoge verwachtingen moeten beantwoorden. Dit levert spanning op waardoor de communicatie met ouders, leerkrachten en andere kinderen kan worden verstoord. Een kind leeft en leert gemakkelijker wanneer het beter waarneemt en weet hoe het problemen kan oplossen. Dat begint met bewuste lichaamswaarneming, want via ons lichaam nemen we prikkels waar en omgekeerd geven we ook signalen af met ons lichaam: non-verbale communicatie.

Doel van de workshop

Als de waarneming verbetert, kan een kind informatie beter verwerken. Het hoofddoel van de klankspelen is dan ook het speels verbeteren van de lichaamswaarneming. De spelen zijn bedoeld om de sociale, cognitieve en lichamelijke ontwikkeling te stimuleren. Zo groeit het zelfbewustzijn van het kind en is er minder stress . De klank bevordert een ontspannen sfeer die ook de taak van de begeleider verlicht.

Cursusinhoud

In deze workshop leer je spelenderwijs over klankschalen. Er komen diverse spelvormen én hun toepassingsmogelijkheden aan bod. Aan het eind van de dag ken je een eenvoudige klankmassage die voor en door kinderen kan worden toegepast.

De workshop biedt spelvormen voor jong en oud die:

  • de zintuiglijke waarneming stimuleren
  • de grove en fijne motoriek bevorderen
  • de concentratie doet toenemen
  • de fantasie en de creativiteit prikkelen
  • de sociale en communicatieve vaardigheden versterken
  • zó boeiend zijn dat ze erom vragen

 Voor wie?

Voor ouders, leerkrachten, pedagogisch werkers en woonbegeleiders brengt de workshop veel verrassende nieuwe mogelijkheden voor de omgang met kinderen. De spelen zijn moeiteloos in het dagritme of begeleidingsplan op school, KDV of leefgroep in te passen. Veel mensen die overwegen om de basisopleiding te volgen, vinden deze workshop een goede manier om kennis te maken met de docent en de methode. Voor wie zich wil specialiseren in de klankpedagogiek is deze workshop de eerste stap.

De workshop staat open voor iedereen, er is geen voorkennis nodig. Deze dag is vaak een  eerste kennismaking met klankschalen. De workshop is een prima teamtraining voor onderwijs, kinderopvang of een residentiële setting.

We lunchen in een restaurant. De prijs van de lunch is inbegrepen.

Opgave: aanmelding cursussen