"Ontspannen en Ontwikkelen met klank"

Workshops

Workshops

Bij Klankpraktijk zijn alle activiteiten gericht op ontspanning en ontwikkeling. Dat geldt ook voor de workshops. We horen vaak dat mensen de workshops tegelijkertijd boeiend en ontspannend vinden. Een workshop duurt minimaal anderhalf uur, maximaal een dag.

Voor de workshops die we hier (zie menu) beschrijven zijn er geen instroomeisen. Dat geldt ook voor de meerdaagse cursus Gezond & Wel met Klankschalen, de Basiscursus Gong, Klankmassage I en Fantasiereizen met Klank. Je kunt deelnemen aan een geplande workshop of een afspraak maken met je eigen groep.

Op het inschrijfformulier vind je in een oogopslag wat de planning is voor 2021. Neem aub contact op als je vragen hebt over de mogelijkheden voor maatwerk.

 

Kennismaken met klankschalen

De workshop ‘Kennismaken met klankschalen’ is een favoriete mogelijkheid om jezelf te verwennen en tegelijkertijd de wereld van klankschalen en hun werking te ontdekken. Na een korte uitleg over de omgang met de instrumenten doe je zelf ervaring op met klankschalen, bijvoorbeeld met oefeningen die je in je dagelijks leven kunt toepassen. Zo ervaar je hoe je ervan geniet om met de klankschalen om te gaan en kun je je verwonderen over het effect. Een klankreis kan ingepast worden in de workshop.

Ontwikkelingspsychologie en Klank

Omvang: 16 lesuren

Instroomeis: Geen

Prijs: € 275,00

Bijzonderheden:

In deze cursus richten we ons op de ontwikkeling van kinderen vanaf de zwangerschap tot en met 14 jaar.

Ontwikkelingspsychologen beschrijven de ontwikkeling vanuit drie invalshoeken: lichamelijk, verstandelijk en sociaal-emotioneel. Wanneer alles goed gaat ontwikkelt een kind zich op elk van deze drie gebieden tot een volwassene die in onze samenleving kan functioneren. Dat is behoorlijk complex. Daarom is het fijn dat we kinderen met klank speels kunnen ondersteunen bij hun ontwikkeling. 

De normale ontwikkeling van baby, peuter, kleuter, schoolkind en puber komt in deze workshop aan bod. Er zijn veel verschillen tussen de jongste en de oudste kinderen op de basisschool. Daarom besteden apart aandacht aan middenbouw (6-9 jaar) en de bovenbouw (9 – 12 jaar). Bijzonder is dat je ook spelvormen leert voor jongeren in de leeftijdsgroep tussen schoolkind en adolescent.

Bij elke ontwikkelingsfase leer je spelen die passen bij die leeftijdsgroep. Een baby heeft immers heel andere behoeften dan een kleuter. In de workshop leer je klankspelen die je kunt gebruiken om de ontwikkeling gericht te stimuleren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een klankreis, actieve spelen en ook spelvormen die de onderlinge band versterken en het risico op pesten verkleinen. Door de klankspelen zorgvuldig te kiezen, kun je aan kinderen van elke leeftijd bieden wat ze nodig hebben.

De cursus en de syllabus zijn samengesteld door een ervaren klankpedagoog. Tijdens dit weekend maak je kennis met een rijke variatie aan spelvormen die je meteen toe kunt passen, thuis of op de werkplek. De theoretische onderbouwing maakt dat je gericht kunt kiezen.

Wellicht ten overvloede: de inhoud van deze cursus is compleet anders dan die van de workshop 'Spelen met klankschalen'.

Er is geen instroomeis.

inschrijfformulier

WORKSHOP SPELEN MET KLANKSCHALEN

Omvang: 1 dag, 5 klokuren

Leerlijn:   0 Peter Hess® klankpedagogiek
                0 Klankontspanningscoach voor kinderen

Prijs: € 95,00 exclusief lunch

Instroomeis: Geen

Klankschalen prikkelen alle zintuigen. Ze hebben een gouden glans en rijke klank. Ze kunnen je kriebelen met hun trillingen en wie weet kun je klankschalen ook wel ruiken en proeven. Zo wekken klankschalen verwondering en dat is dé manier om kinderen te boeien.

Kinderen communiceren via hun spel.  Ze leren via hun zintuigen en hun spelen is leren. Een kind leeft en leert gemakkelijker wanneer het zichzelf waarneemt en weet hoe het problemen kan oplossen. Via ons lichaam nemen we prikkels waar en omgekeerd geven we ook signalen af met ons lichaam: non-verbale communicatie. Als de waarneming verbetert, kan een kind informatie beter verwerken. Het hoofddoel van de klankspelen is dan ook het speels verbeteren van de lichaamswaarneming. Hierdoor verbetert de communicatie spelenderwijs.

De klankspelen die u op deze dag leert, stimuleren de sociale, cognitieve en lichamelijke ontwikkeling. Zo groeit het zelfbewustzijn van het kind. De klank bevordert een ontspannen sfeer in de groep, en dat verlicht de taak van de begeleider.

In deze workshop komen diverse spelvormen aan bod en ook een eenvoudige klankmassage. Kinderen kunnen deze klankmassage zelf geven en genieten. Voor ouders, leerkrachten, pedagogisch werkers en woonbegeleiders brengt deze workshop verrassende nieuwe mogelijkheden voor de omgang met kinderen. De spelen passen moeiteloos in het dagritme.

Deze speelse workshop biedt spelvormen die

  • de zintuiglijke waarneming stimuleren
  • de grove en fijne motoriek bevorderen
  • de concentratie vergroten
  • de fantasie en de creativiteit prikkelen
  • de sociale en communicatieve vaardigheden versterken

De workshop 'Spelen met Klankschalen' is voor veel mensen een eerste kennismaking met klankschalen. Het is een speelse dag waarin leren en plezier hand in hand gaan. Dat merk je ook aan de lunch. Die gebruiken we in een restaurant. Je kunt je eigen maaltijd kiezen en rekent die zelf af.

inschrijfformulier

Klankschalen en Sherborne Samenspel

Omvang:
1 dag,

7 klokuren

Instroomeis:

Sherborne Samenspel of Peter Hess Klankmassage

Prijs:
€ 99,00

Bijzonderheden:

Inclusief lunch

Deze studiedag biedt een inleiding voor het gebruik van professionele klankschalen bij Sherborne Samenspel. Deelname staat open voor mensen die zijn opgeleid in Sherborne Samenspel of Peter Hess®-klankmassage. De cursus wordt verzorgd door Margreet van der Zee en Sylvia Zijlstra.                                                           

Margreet is Hypnotherapeut, Sherborne Samenspel Supervisor en professioneel Klankmasseur. Ze is gespecialiseerd in hechtingsproblematiek.

Op deze studiedag kun je ervaren hoe het professionele gebruik van klankschalen de oefeniningen van Sherborne Samenspel versterken.

Je leert hoe je klankschalen kiest en bespeelt en wat de mogelijkheden en grenzen zijn van dit werk.

Kosten € 99,- inclusief koffie, thee en eenvoudige lunch.

Met dit inschrijfformulier kun je je opgeven.

Stoelklankmassage

Omvang:
1/2 dag

Instroomeis:

Module II Peter Hess Klankmassage

Prijs:
€ 65,00

Bijzonderheden:

Soms is een klankmassage op een massagetafel niet mogelijk of niet handig. Er is bijvoorbeeld onvoldoende ruimte om een tafel te plaatsen, je cliënt kan niet comfortabel liggen of er is weinig tijd. Ook als je ontspanning aanbiedt in een bedrijf of op een beurs is het fijn als je een stoelklankmassage kunt geven.

In deze workshop leer je hoe je een stoelklankmassage kunt geven volgens de methode Peter Hess®. Er komt aan bod hoe je met een massagestoel werkt en hoe je bij een gewone tafel of bureau kunt masseren, We staan ook stil bij de PR-mogelijkheden die de stoelmassage biedt. De workshop is praktisch van opzet. 

inschrijfformulier